Exercise #1 | Computer Awareness Questions for SSC CGL, SBI PO, IBPS PO, RRB PO, Banking Exams and All other Competitive Exams

Computer Awareness for Competitive Exams

Computer awareness is an important part of almost every exams. It also scoring subject where you can score full marks in computer with little efforts. Various questions from Computer awareness are asked in exams like SSC CGL, SBI PO, IBPS PO, RRB PO, Banking Exams etc. Here is a list of top 100 Computer Awareness Questions which are very important all competitive exams.

Exercise #1 | Computer Awareness Questions, Basic Computer Knowledge for Competitive Exams


Exercise #1 | Basic Computer Knowledge for Competitive Exams

Below are 20 questions of basic computer knowledge for competitive exams which very important for all competitive exams.

25 Computer questions and answers

1.    Input, Output and processing devices grouped together are called ?

a)    Information system

b)    Computer System

c)    Circuit board

d)    System Software

Ans: b) Computer System


2.    Correct order of the four major functions of computer is ?

a)    Process, Output, Input, Storage

b)    Output, Process, Input, Storage

c)    Input, Process, Output, Storage

d)    Process, Input, Storage, Output

Ans: c) Input, Process, Output, Storage


3.    A collection of unprocessed items is known as ?

a)    Data

b)    Information

c)    Reports

d)    Memory

Ans: a) Data


4.    The data that has been organised and presented in a meaningful manner is called?

a)    Information 

b)    Storage

c)    Data

d)    Software

Ans: a) Information


5.    Who is known as father of computer?

a)    Alan Turing

b)    Jordan Murn

c)    Saymour Cray

d)    Charles Babbage

Ans: d) Charles Babbage


6.    Second generation computers can be characterised largely by their use of ?

a)    Vacuum Tubes

b)    Transistors

c)    Microprocessors

d)    Integrated circuits

Ans: b) Transistors

Also Read: 400+ One Word Substitution for All Exams


7.    Most common type of computer used to process information with quantities usually using the binary number system is know as ?

a)    Hybrid Computer

b)    Analog Computer

c)    Digital Computer

d)    Complex Computer

Ans: c) Digital Computer


8.    Calculator works on which type of work method of computer?

a)    Hybrid Computer

b)    Analog Computer

c)    Digital Computer

d)    Complex Computer

Ans: c) Digital Computer


9.    Which type of computer is mainly related to converting analog output into digital form?

a)    Digital Computer

b)    Analog Computer

c)    Hybrid Computer

d)    Mainframe Computer

Ans: c) Hybrid Computer


10.    Components of Computer is/are ?

a)    Input/ Output Unit

b)    Processing Unit

c)    Memory Unit

d)    All of the above.

Ans: d) All of the above.

Also Read: 45+ PDF Essays for Competitive Exams


11.    Which unit accepts instructions and data from the user?

a)    Input Unit

b)    Output Unit

c)    Storage Unit

d)    Processing Unit

Ans: a) Input Unit


12.    Which unit supplies instruction and data to the computer system for further processing?

a)    Input Unit

b)    Output Unit

c)    Storage Unit

d)    Processing Unit

Ans: a) Input Unit


13.    Which unit of computer system sends the processed results to the user?

a)    Input Unit

b)    Output Unit

c)    Storage Unit

d)    Processing Unit

Ans: b) Output Unit


14.    Keyboard, Mouse, Joystick etc. are examples of which device?

a)    Input device

b)    Output device

c)    Storage unit

d)    Processing unit

Ans: a) Input device


15.    Which of the following is example of Output device?

a)    Monitor

b)    Printer

c)    Plotter

d)    All of the above.

Ans: All of the above.


16.    Which of the following is metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer?

a)    System Unit

b)    CPU

c)    Mainframe

d)    Microprocessor

Ans: System


17.    The components that process data are located in which of the following?

a)    Input devices 

b)    Output devices

c)    System unit

d)    Storage unit

Ans: System unit


18.    Information that comes from external source and fed into computer software is called

a)    Reports

b)    Input

c)    Output

d)    Software

Ans: Input


19.    Which of the following unit sends the processed results to the user?

a)    CPU

b)    Input

c)    Output

d)    Storage

Ans: c) Output


20.    Full form of CPU is?

a)    Central Processing Unit

b)    Central Performance Unit

c)    Core Processing Unit

d)    Core Performance Unit

Ans: a) Central Processing Unit


Hope you liked these questions of basic computer knowledge for competitive exams and it helped you in your exam preparation. New questions of computer awareness are added regularly so keep visiting this page to get new questions on computer awareness.

Watch Video and get explanation🠟🠟


Also Read:


Basic computer knowledge for competitive exams

Basic computer knowledge means basic knowledge about computer and its functioning which is required to work on computer. A person who has basic knowledge of computer can  work easily on computer for office work. They know the parts of computer like monitor, keyboard, mouse, printer its uses. They also can work on computer for online work which they are connected to internet.

Post a Comment

0 Comments